Voedingsproducten waarvan je denkt dat ze gezond zijn… Maar dat niet zijn!

Voedingsproducten waarvan je denkt dat ze gezond zijn… Maar dat niet zijn!

Nu willen we niemands dag verpesten, maar in de praktijk zien we steeds vaker dat mensen denken dat ze gezond bezig zijn met bepaalde producten, waarbij vervolgens blijkt dat het toch niet zo’n slimme keuzes zijn.. Zonde van je goede intenties! Daarom hier enkele voedingsmiddelen op een rijtje waarvan veel mensen zeggen (en denken) dat ze gezond zijn, maar die je toch beter kunt vermijden.

Fruitsap
Je zou denken, hoe kun je hiermee nou de fout ingaan? Het is toch fruit? Klopt.. Maar, 2 dingen. Ten eerste, kijk altijd naar toegevoegde suikers bij fruitsap, sommige merken maken het nog net wat lekkerder door er suiker aan toe te voegen. Ten tweede, heb je wel eens een sinaasappel uitgeperst, en gekeken hoeveel sap je daar uit kreeg..? Juist. Dat betekent dat er voor een glas jus d’orange al gauw 10 tot 12 sinaasappels zijn uitgeperst (1 sinaasappel bevat 50 calorieën!)

‘Gezonde’ drankjes
Misschien heb je ergens wel eens gelezen of gehoord ‘DON’T DRINK YOUR CALORIES!’. En dat is een waardevol advies. Vitaminewater, drinkontbijt, drinkyoghurt, dieetshakes; ze zitten vaak vol met suiker en/of calorieën, die je veel beter uit lekker en gezond eten kunt halen! Water blijft het beste drankje. Punt.

Producten die zijn ‘gemaakt met echt fruit!’
Waarschijnlijk is er ergens tussen al die suiker, vetten en chemische stoffen vast wel ergens een stukje fruit te vinden ja..

Mueslirepen
Het klinkt gezond natuurlijk, muesli (altijd de betere keuze dan Cruesli of andere ontbijtgranen!), maar draai de verpakking maar eens om; om er een net gevormd reepje van te maken dat ook nog eens lekker smaakt, zijn de meeste mueslirepen volgestopt met suiker en vetten!

Muffins
Ze worden vaak bestempeld als de gezonde broertjes van cupcakes, maar laat je ook hier niet voor de gek houden: ook onder de noemer ‘muffin’ worden ze vaak volgestopt met suiker en vet.

Yoghurt met fruitbodem
Het lijkt gezond, wat kun je nou fout doen aan yoghurt, en aan fruit? Maar ook dit product is helaas stiekem volgestopt met suiker.

Diepvries-dieetmaaltijden
Met grote letters staat er op ‘Bevat minder dan 500 calorieën!’ bijvoorbeeld. Klopt.. maar ze bevatten ook zo ongeveer de gehele hoeveelheid (of zelfs meer!) zout die je kunt gebruiken op een dag. En dat wil je niet.

Rijstwafels
Lang werd geroepen dat er geen beter tussendoortje was dan een rijstwafel, als je gewicht wilt verliezen. Hoewel het waar is dat rijstwafels bijna geen calorieën bevatten, bevatten ze verder ook… Juist. Weinig tot geen nuttige voedingsstoffen. Oftewel, lege calorieën. Zonde, zeggen wij.

Veel ‘vetarme’ of ‘minder-vet’-producten
…Zoals low-fat-crackers of -yoghurt bijvoorbeeld. Lees wat er staat; MINDER vet. Dat betekent, minder dan dat het was, of minder in vergelijking met andere producten, maar dat betekent niet perse dat er ook daadwerkelijk weinig vet in zit! Hetzelfde geldt voor de ‘minder suiker’-producten. Daarnaast zijn betitelingen als ‘vetarm’ en ‘suikerarm’ vaak misleidend, omdat vermindering van het ene gesubstitueerd wordt door extra toevoeging van het ander. Om een product vetarm te maken maar toch lekker, wordt er vaak meer suiker aan toegevoegd, en andersom. Laat je niet voor de gek houden en kijk naar de voedingsinformatie op de verpakking!

Grieks’achtige’ yoghurt
Nog nooit zien staan in de supermarkt? Klopt, zo noemen ze het ook niet. Ze noemen het ‘Griekse stijl’ of ‘naar origineel Grieks recept’. Begrijp ons niet verkeerd; Griekse yoghurt kan een enorm gezonde aanwinst zijn voor je voedingspatroon, en wij gebruiken het zelf EN in onze voedingsbegeleiding. Misschien hebben merken die benamingen zoals hierboven gebruiken inderdaad de basis van het origineel Griekse recept aangehouden, maar bij bijna alle zuivelmerken die dergelijke ‘Griekse yoghurt’-varianten aanbieden is er heel wat (ongezonds!) aan toegevoegd. Let dus ook hier weer goed op de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie op de verpakking.