Het wat en waarom van Foamrollen

Foamrollen; wij bij Bfit013 passen het heilig toe voor en na een training. Maar wat doet het precies, en waarom is het belangrijk?

Een Foamrol is een buisvormig apparaatje gemaakt van stevig schuimmateriaal met groeven. Het principe van Foamrolling is dat je jezelf als het ware een ‘sportmassage’ geeft; door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken zet je druk op de spier die je Foamrolt, waardoor deze gemasseerd wordt. Zo zet je druk op (stijve) spieren en knopen in je spieren (de zogenaamde ‘trigger-points’), waardoor deze worden weggemasseerd.

Een knoop in je spier geeft een vervelend of zelfs pijnlijk gevoel en zorgt voor een minder goede doorbloeding in de spier. Wanneer je traint kunnen knopen in je spieren zorgen voor pijn en een minder goede doorbloeding, waardoor er onnodig zware belasting komt te staan op je lichaamsdelen. De spieren werken minder goed wanneer er knopen inzitten, en het kan zelfs leiden tot blessures. Daarnaast verhindert het de afvoer van afvalstoffen uit je spieren, waardoor je (langer) last kunt krijgen van spierpijn tijdens en na een training, en je uithoudingsvermogen tijdens een training afneemt.

Andere voordelen van Foamrollen, gebleken uit onderzoek, zijn dat je minder spierpijn overhoudt na een training, dat je beter en langer zou kunnen sprinten en springen, dat je lichaamshouding en prestatievermogen verbeteren en je met beter opgewarmde en lossere spieren aan een training begint wanneer je Foamrollen in de warming-up betrekt. Dit laatste is vooral heel belangrijk om blessures te voorkomen, en te zorgen dat je zo effectief mogelijk kunt trainen.

Wij zijn zelf erg tevreden met de ervaringen die wij hebben met de Foamrol, en al is het niet altijd een even prettig gevoel (die kuiten…), wij zullen het zeker blijven gebruiken en aanraden.

Meer weten? Kom het gerust eens uitproberen bij ons en kijk wat het voor jou kan doen! Zoek eens naar instructiefilmpjes over Foamrollen op het internet, of kijk bijvoorbeeld eens op deze blog: http://www.fitness-tips.nl/blog/foam-roller

Wat zijn jouw ervaringen met Foamrollen?