Een trainer? Die heb ik toch helemaal niet nodig?

Een trainer? Die heb ik toch helemaal niet nodig?

“Waarom zou ik betalen voor een trainer die zegt welke oefeningen ik moet doen, ik kan toch ook gewoon thuis zelf oefeningen doen? En dat is gratis!” Hoevaak heeft u iemand een dergelijke uitspraak horen doen, of heeft u dit wellicht zelf gezegd? Er zijn verschillende redenen te noemen waarom het nuttig kan zijn om te sporten met een trainer, 1 op 1 of in een groep.

Peter van Beurden en Caro Hamers, Bfit013

Allereerst, en misschien wel bovenal, is er de kwestie van discipline. Wanneer u een afspraak maakt met een trainer, of u zich inschrijft voor groepslessen, alleen of met een vriend(in), is dit een ‘stok achter de deur’ om ook daadwerkelijk die training te gaan doen. U heeft het immers ingepland in uw dag, en u wordt verwacht. U kunt zich uiteraard voornemen om drie keer in de week te gaan hardlopen, maar hoe vaak komt het niet voor dat het weer te slecht is, of u toch nog even dat ene klusje graag vandaag af wilt maken, waardoor het sporten erbij inschiet. Of, u zou vanavond nog een kwartiertje buikspieroefeningen doen, maar tegen de tijd dat de dagelijkse werkzaamheden voorbij zijn en u moe op de bank zit, is de motivatie hiervoor verdwenen en neemt u zich voor om het morgen dan ECHT te doen. Herkenbaar? Het ligt in de menselijke psyche om taken waar we veel moeite voor moeten doen, of geen zin in hebben, uit te stellen. We zijn geneigd om onze prioriteiten ergens anders te leggen, met de belofte om het later te zullen doen. En ook al weet u dat u zich beter zult voelen na het sporten, toch is de drempel om daadwerkelijk die sportschoenen aan te trekken en te gaan trainen hoog.

Daarnaast is een trainer of coach opgeleid om u te begeleiden en adviseren in sport. Dit is ten eerste veilig, omdat een trainer weet waar de blessurerisico’s liggen, en dus welke handelingen of bewegingen vermeden moeten worden. Ten tweede is een trainer opgeleid om u te helpen bij het behalen van uw persoonlijke en individuele doelen. Waarom oefeningen doen die u niet helpen bij het specifieke doel dat u wilt bereiken? Dit is toch verloren tijd? Uw trainer kan voor u een persoonlijk en geindividualiseerd trainingsschema opstellen, zodat zo efficient mogelijk gebruik gemaakt wordt van uw tijd en inzet, en uw doel zo snel mogelijk bereikt wordt.

Sporten bij een sportbedrijf of Personal Trainer kost geld. Echter, de risico’s op blessures of inefficient trainen wegen hier vaak niet tegen op. Daarnaast is sporten in een groep ook nog gezellig, en vraag het iedere sporter die u kent: u flink in het zweet werken is een stuk minder zwaar wanneer de mensen naast u dit ook doen. Investeer in uw gezondheid en neem de stap om in een groep of bij een trainer te gaan sporten, de resultaten zullen niet achterblijven!